Автор: Велислава Гъркова, снимки: Getty Images

Град на греха или не съвсем - Las Vegas

Каквото и да кажем за Лас Вегас, никога няма да е достатъчно – някога пустинен оазис, днес градът се е преобразил в метрополис на развлеченията и в една от най-желаните дестинации за ваканция и пътешествие през 2024 година. В Лас Вегас сякаш не просто има всичко, а има дори и неща, за които човек не би си и помислил. Надали има друг град в света, в който едновременно да се радваш на грандиозността на Сферата, после да се качиш на Айфеловата кула, след нея да разгледаш средновековен английски замък и да завършиш кратката си следобедна разходка в Долината на смъртта. И всичко това на един „strip”!

Много преди светлините, преди Сферата, преди ежедневните бляскави представления на Cirque du Soleil и боксовите мачове Лас Вегас се появява като малка спирка по пътя към Калифорния. „Лас Вегас“ произлиза от испанската фраза за „ливади“ именно защото регионът предлага оазис в центъра на пустинята Мохаве. Районът е обитаван предимно от индиански племена заради богатството на флората и фауната там, но най-вече заради естествените извори.

Las Vegas

Трансформацията на града към това, което познаваме днес, започва през 1905 година. Железопътният магнат Уилям А. Кларк закупува доста голям парцел земя, като идеята му е да го превърне в железопътен център. Завършването на железопътната линия Сан Педро – Лос Анджелис – Солт Лейк допълнително стимулира растежа на града. За да се преодолее суровата пустинна среда, се създава и язовирът Хувър – амбициозен проект, чрез който се отклонява вода от река Колорадо. Това мащабно начинание не само осигурява вода, но и електричество в региона, тласкайки Лас Вегас към нова ера на развитие и модернизация.

Истинският интерес към дестинацията Лас Вегас започва през 30-те и 40-те години на миналия век. Легализирането на хазарта в щата Невада през 1931 г. превръща града в убежище за онези, които търсят адреналин и късмет. Емблематични места като хотел „Фламинго”, основан от мафиота Бенджамин „Бъгси“ Сийгъл през 1946 г., затвърждават репутацията на „града на греха“ като игрална площадка на богатите и известните. 

Легендарни изпълнители като Франк Синатра и Елвис Пресли разпродават всички зали на Вегас, привличайки посетители от цял свят.

През 1957 г. в хотела-казино „The Dunes“ собственикът Харолд Мински вкарал в развлекателната програма на хотела си момичетата без горнище, утвърждавайки имиджа на Лас Вегас като „град на греха“.

В началото на 60-те години много хотели в Лас Вегас започнали да използват ядрените тестове, като начин да привлекат туристи към казината. По това време тестовите площадки са се намирали на около 100 км от града. В нощите преди ранните сутрешни атомни взривове хотелите организирали партита, които продължавали, докато се види ядрената експлозия на разсъмване. Тържествата са включвали специални „атомни коктейли“ и конкурси „Мис атомна енергия“.

През 80-те години на миналия век ставаме свидетели на драстична трансформация, когато Лас Вегас се разширява отвъд Стрип. Появяват се мегакурорти, тематични хотели и атракции, демонстриращи непрекъснато развиващия се дух на иновациите в града. Икономическата еволюция на града помага за утвърждаването на Вегас като дестинация, която отговаря на всички интереси и вкусове с развитието на конгресни центрове, магазини от висок клас и ресторанти от световна класа.

Dance

Освен с множество опции за греховни преживявания, Лас Вегас може да се похвали с престижна история, когато става дума за един спорт по-специално – бокса. 

Много големи двубои са се играли под ярките светлини на Caesar’s Palace и MGM Grand, привличайки хиляди туристи и върли привърженици на силните усещания и бойните спортове. Лас Вегас е хост на мача, смятан за най-великия сблъсък на бокса в тежка категория: Мохамед Али срещу Лари Холмс.

Освен бокса Лас Вегас има и друга перла в спортната си корона –  Las Vegas Motor Speedway. Градът е домакин на различни моторни спортове от откриването си преди повече от пет десетилетия, включително серията NASCAR Cup. 

Пристигането на Формула 1 е само най-новото допълнение към легендарната история на моторните спортове във Вегас. Следващото Гран При на Ф1 в „неоновия град“ ще се проведе между 21-23 ноември тази година. 

Няма съмнение обаче, че дестинацията навлиза в нова ера, която изглежда да съперничи на други световни градове символи на сила и иновативност. За Вегас предстоят грандиозни събития извън спорта и музиката. 

През следващите пет години градът ще отвори Vegas Loop – поредица от тунели, които ще превеждат посетителите между 90 големи градски обекта. „Тесли“, засега управлявани от хора, ще ги транспортират между дестинации като международното летище Хари Рийд, конгресния център в Лас Вегас и стадиона Allegiant. Идеята е посетителите да успеят да се придвижат през града по-бързо и природосъобразно.

Така от скромния си произход като пустинна спирка до глобален център на греха и развлеченията, Лас Вегас се противопоставя на всички очаквания и еволюира отново и отново. Нонстоп. Богатата му история, белязана от предприемчиви личности, културни промени и жажда за постоянно развитие, продължава да поддържа статуса му на един от най-известните градове в световен мащаб. Това, което ни кара да продължаваме да следим развитието на Лас Вегас, са постоянните заявки за предстоящите му много и много по-грандиозни еволюции и революции. 

И не забравяйте – каквото се случи във Вегас, си остава във Вегас

Allegiant

Количка