Coachella

Summer Fashion

Festival Fashion

Лятото е тук, а с него пристигат и безкрайните дни и нощи музика на открито. Освен на стотици артисти, фестивалите дават възможност за изява и демонстриране на креативност и от страна на посетителите си, именно чрез тяхната лична интерпретация за фестивална мода. 

Рейв специалистите съветват комфортът винаги да е приоритет, но фестивалните фешън гурута напомнят, че няма по-подходящ момент от фестивалния сезон да изразиш себе си. Единственото правило? Няма правила.

Coachella

Coachella е ежегоден фестивал за музика и изкуства, който се провежда в Coachella Valley в California, откъдето идва и името му. Това е един от най-големите и най-популярни фестивали,като концепция, в целия свят. 

Coachella се превръща в културен феномен още с първото си издание през октомври 1999 година. Всяка година организаторите събират на едно място както най-големите имена в музикалната индустрия, така и дебютиращи артисти от цял свят.

Фестивалът се провежда обикновено към средата на април, което е важно да се вземе предвид, при избора на подходящото фестивално облекло. Макар и да е слънчево и горещо през деня, фестивалните специалисти горещо препоръчват да се добави един кашмирен шал, който да предпазва от вечерния априлски бриз. Концептуално, фестивалът няма дрес код; няма ограничения, няма и забрани. 

Всеки посетител е добре дошъл да изрази своята същност и креативност с аутфита си. Повечето дами залагат на къси тоалети от две части, за да се справят с високите температури; други привличат погледите с фетиш бельо и кристалчета Сваровски, а фестивалните Лолитки добавят към закачливите си летни рокли задължителните фестивални ботуши и каубойски шапки.

De Schorre, Boom, Belgium

Tomorrowland

Tomorrowland е безспорно еквивалентът на Страната на чудесата на Луис Карол, но през доста дързък и модерен белгийски прочит. Още със старта си през 2005 година, Tomorrowland събира стотици хиляди почитатели на електронната музика от цял свят на тридневно магическо приключение. 

Всяко ежегодно издание има своя тема, която разказва една приказка в 3 дни. За 2023 година, темата е „Adscendo“ (от латински, форма на ascendō – изкачвам се). Още през 2022 година, организаторите обещават да надминат всичко, което са създавали до момента, именно с тази нова приказка. 

Ако се направи паралел между европейските и американските фестивални модни тенденции, няма как да не забележим,че, определено, в Европа комфортът е наистина на преден план. Докато в публиката на американските събития се забелязват повече провокативни облекла, повече кожа, брокат и неони, то на Tomorrowland Belgium дамите залагат на по-изчистени линии, по-малко цветове, ниски обувки. 

Tomorrowland

Тази стилистика е спрягана за новия така-наречен фестивален „европейски шик“, … бил той и под формата на кроп топ и шорти  и минималното необходимо количество пайети. 

Black Rock City, Nevada

Burning Man

Като идея и случване, Burning Man няма нищо общо с нито един друг фестивал от този мащаб. Ежегодно, над 80 000 човека, обединени от култа към себеизразяването във всякакви форми в един своеобразен бунт срещу капитализма и корпоративния свят, се събират в пустините на Невада. 

В продължение на седмици, „подпалвачите“ създават фестивално селище, строят кемпове, тотеми, зареждат се с вода и храна, тъй като Burning Man се намира на 4 часа с кола от най-близкия град. 

Забранени са моторните превозни средства на територията на фестивалаи всички се продвижват предимно с колела. Всички посетители, при нужда, търгуват помежду си на бартерен принцип.

03.

Модата на „Горящия човек“ също е коренно различна от всяка друга фестивална мода, радикална, като самата концепция на събитието. Облеклата са минималистични, комфортни, ушити в една Cyberpunk среща Dune утопия, но и задължително съобрзени с локацията. 

Пясъчните бури могат да бъдат определени като най-големия враг на „подпалвачите“. Именно затова е препоръчително и инвестирането в goggles – за през деня и нощта (оцветени и прозрачни). Повечето посетители на събитието носят боти или ботуши, с други думи обувка, която покрива глезените и е достатъчно висока, за да не се пълни с пясък. 

Маски с филтри, шалове, кърпи и бандани са също есенциални, за да се минимизира поглъщането на прах. Тъй като идеята на фестивалното селище е да не остави и спомен след себе си след своя край, не се препоръчват камъчета, пайети, брокат, пера, които биха могли да паднат от гармента и да останат в пясъците.

Burning Man