ДВА АДРЕСА НА ЛУКСА, ЗА КОИТО НЕ СТЕ ЧУВАЛИ

Автор: Магдалена Гигова
Снимки: Личен Архив

170-ГОДИШЕН РАЗКОШ, ДОВЕДЕН ДО СЪВЪРШЕНСТВО

Никога не сте чували за „Бадрут’с Палас“? Добре дошли в клуба! Заедно с 99% от човечеството. Останалият 1% просто отсяда в него. А златната книга на ВИП гостите е по-дебела от Библията: кралските семейства на Англия, Монако и Обединените емирства, Одри Хепбърн, Чарли Чаплин, Алфред Хичкок, Фей Дънауей, „Бийтълс“, Марлене Дитрих, Херберт фон Караян, Елла Фицджералд и Луис Армстронг, Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън, София Лорен и Марчело Мастрояни, Шарл Азнавур и Жозефин Бекер, принцеса Сорая и Аристотелес Онасис, Джина Лолобриджида и Джани Аниели…. Чет нямат!

Близо 170-годишният хотел не се рекламира. Защото няма нужда. Той съществува в екземпляр единствен и неповторим. Антиките в стаите и по коридорите са истински. От личната колекция на стария Бадрут, основателя. Луксът е доведен до ненатрапчиво съвършенство. Например само два автомобила посрещат гостите от гарата или от частното летище за личните им самолети. Но в замяна на това са царствени – „Ролс-Ройс Фантом“ в еднакъв тъмносин цвят. Единият е достолепен ветеран, а кожата му още мирише на величие. В буквалния смисъл. Произведен е през 1968 г. и до 1994 г. е принадлежал на британската кралица Елизабет Втора. Това е стилът на „Бадрут’с Палас“!

Но колкото и да сте богати, няма гаранция, че ще прекрачите прага на прочутия Кралски апартамент в кулата на хотела. Впрочем резервиран е за месеци напред, въпреки зашеметяващата цена от 27 000 швейцарски франка на вечер с полупансион. Обаче не може да бъде нает за по-малко от седмица. Нито за повече от 10 дни, защото и други чакат. Случвало се е да откажат дори на семейство Бекъм, понеже преследващите ги папараци ще нарушат спокойствието на останалите гости.

Лелеяната обител е разположена на 3 етажа в триъгълната кула – най-престижното място в хотела, до което се стига с персонален асансьор. Тук всичко е ексклузивно – от леглата с балдахини в четирите спални (всяка с отделна баня) до камината и кухнята с личен готвач. В банята към „Стаята на господарите“ има малък басейн от италиански мрамор, а от сауната през таван-прозорец се вижда небето. 317 кв. м чистокръвен разкош!

Всяка подробност е обмислена чак до „облечените“ във везани калъфки термофори, на които е избродирано „Ако няма кой да те стопли, гушни мен“. Специален шкаф къта бутилки дълголетници. Ветеранът е „Арманяк“ от 1900 г. И може да си го поръчате, но една глътка струва точно 1340 швейцарски франка. Залата с Мадоната оправдава името си със „Сикстинската Богородица“ в естествен размер. Да, оригиналът е в „Цвингер“ в Дрезден, но това копие е рисувано от любимия ученик на Рафаело.

23 хил. кв. м супер изискан хотел с дълга история продължава да е символ на най-висша класа.

Към огромния комплекс на хотела принадлежат аркада и галерия от бутици. Веднъж годишно затварят улицата отпред и дават парти за най-добрите клиенти (разбирайте най-големите прахосници). Изпращат за тях самолети, шампанското се лее край шоколадови трюфели с формата на прочутата кула „Бадрут“, а гостите пазаруват яростно. А в бутиците 90 на сто от стоките са без етикети, което значи, че са безразсъдно скъпи.

В ЛЕГЛОТО НА ДЖОРДЖ КЛУНИ

Да, аз наистина спах в леглото на Джордж Клуни! Уви, него го нямаше там. Но консиержът на „Бадрут’с Палас“ ми се закле, че докато холивудската звезда бил просто д-р Рос от „Спешно отделение“, предпочитал да отсяда в „моята“ стая. Номер 510 – делукс. По-голяма от софийския ми апартамент. Сега Клуни поддържа статута си на суперзвезда, като наема само Кралския апартамент, кръстен на основателя Йоханес (Ханс) Бадрут.

МАХАРАДЖА ЯЗДИ С МАДОНА ПО ЗАДЪЛЖЕНИЕ

Истински потомствен махараджа е собственик на хотел „Михир гарх” – близо до град Джодхпур в Индия. Луксозното място разполага само с девет апартамента. Въпреки скромния брой, всеки от тях е по 500 кв.м. И разполага със собствена кула, увенчана с
джакузи под открито небе.

Хотелът дворец е построен върху свещената дюна Мали Натджи ка Дора, посветена на бога на войната. Съпругата на владетеля е надзиравала дизайна на всеки елемент от обстановката, чак до кърпите в банята, извезани от жени от номадските племена наоколо.

Гозбите, които сервират, са от личния рецептурник на майката на собственика, която често е канена да подготвя менютата на милионерски сватби и да ги представя по телевизията в шоу програми.

Престоят струва 1500 долара на ден. Нищо пари за Мадона, която наела хотела за седмица. Но изкарала четири от нощите на палатка в околната пустош. Разбира се, тентата била тристайна, с баня и климатик. А в обиколката си световната знаменитост била придружавана от самия махараджа, защото
язденето на едни от малкото останали коне от прочутата индийска порода марвари и компанията на владетеля са част от обслужването.

Това научих на място от принц Ранджит Синх Пармар, управляващ собственик на „Палатите и биваците на Индия”. Това е верига от шест оригинални дворци на махараджи, превърнати в хотели. И седем лагера от петзвездни палатки в сърцата на природни резервати.

„Всеки от дворците е собственост на мой роднина. Най-често това са 200- и повече годишни къщи от колониалните времена. Махараджата е лицето на хотела. Той задължително посреща всеки гост, знае го по име, оказва му специално внимание ”, каза принц Ранджит. После поясни:

„Той придружава посетителите при посещението им в селата или при номадските племена. Там слушат музика, участват в танците или в бродирането, тъкането, изработването на керамика. Има още пустинно сафари, бийч сафари, наблюдаване на птици, диви животни, фотосафари, езда… Мадона, която отседна при нас с антуража си, нае целия „Махир гарх палас”.
Тя държеше да язди коне от породата марвари”, каза принц Ранджит.

Конете марвари са изящни и същевременно излъчват сила. Разказват се легенди, в които тези четирикраки воини издърпвали своя ранен стопанин, спасявайки го от копитата на препускащата конница. После домъквали в къщи примрелия ездач. С идването на британците в Индия породата изпаднала в немилост. За тях те били ниски и вироглави. Чак в последните години раджастанците я възраждат.

НА ЕДИН ЛЪВ РАЗСТОЯНИЕ

Най-любимият проект на принц Ранджит е „Лайън сафари кемп”, луксозен лагер от 21 палатки в резервата „Сасан-Гир” – в сърцето на щата Гуджарат. Това е единствената обител в света на изключително редкия азиатски лъв, чието латинското наименование е Panthera Leo Persica. За щастие на азиатските лъвове, които се отличават с по-рехава грива и по-малки размери от африканските си роднини, гуджаратските власти осъзнават отговорността си пред изчезващия им вид. Те са отделили 1421 квадратни километра гори, водопади и реки за “Сасан-Гир” плюс буферна зона от 470 кв. км. Повече от 300 души бдят някой да не наруши хармонията в затворената екосистема. Може би затова
азиатските лъвове, които през 1913 г. са били на критичната точка от 20 животни, през 1963 вече са 80 (две години по-късно „Сасан-Гир” става национален парк резерват).

Днес те наброяват близо 600 и продължават така волно да се множат, че дори ги разселват по други национални паркове. Служителите в „Сасан-Гир“ знаят по всяко време къде се намират царствените им питомци. „Слотовете” за влизане на посетители са строго регламентирани – сутрин между 6 и 9, от 9 до 12 и от 15 до 18 часа. Не повече от 90 джипа на ден. Всеки гост оставя копие от паспорта си.

А понеже и движението на лъвските прайдове (семейства) се следи с джипиеси, е лесно да бъдат пресрещнати за „фотосесия” тъкмо когато са сити, отиват на водопой и не са опасни.

Единствената възможност да пренощуваш в резервата е „Лайън сафари кемп” – мястото, където собственикът на дворците-хотели се чувства наистина щастлив. Това са 21 двустайни и тристайни палатки, от чиито веранди се наблюдава залезът над
река Хиран. От класическите удобства липсва единствено басейн, но той би нарушил екоравновесието. Палатка може да звучи спартански, но когато е с климатик, плазмен телевизор и безжичен интернет, просторна баня с джакузи, усещането определено
се променя. Ресторантът пък е почти въздушна постройка под сенките на дърветата. След изисканата вечеря, сътворена от ливанския майстор-готвач, носител на една звезда „Мишлен”, е ред на танците около лагерния огън.

„Районът е обявен от ЮНЕСКО за световно бионаследство” – горд е принц Ранджит.

Количка