Do you follow her?

Инфлуенсър – що е то?

Правите си кафе сутрин, облчени в пижама, която сте поръчали от instagram. Сипвате си в кафето бадемово мляко от най-нашумелия бранд, който сте видели в tik-tok. Сядате на фотьойла, в перфектно декорирания ви а ла pinterest хол. Отключвате телефона си и те са там – инфлуенсърите. Всичко около вас е продиктувано от тях. Качили са си снимка с тази пижама, пили са кафе със същото бадемово мляко и техният диван е тъмносин. Най-следваните жени и мъже в социалните мрежи диктуват ежедневието ни, откакто съществува instagram. Обличаме се като тях, гримираме се като тях и (ако имаме финансовата възможност) живеем като тях. Те седят на първия ред на най-ексклузивните модни ревюта, канени са на афтър партито на Оскарите, на филмовия фестивал във Венеция… Пътуват с частни самолети до екзотични дестинации, а банковите им сметки се пръскат по шевовете…

А вие следвате ли ги?

Тя е жената, която превърна инфлуенсърството в професия. От съмнителна риалити звезда Ким Кардашян създаде цяла империя. Модна линия, бюти линия, собствено риалити, рекламни лице на какво ли не – тя е най-успешната от величествения матриархален клан Кардашян. До каквото се докосне Ким, се превръща в злато. Или в златна мина.

Единствената причина да я сложим на второ място, след Ким, е, че е доста по-млада. Но е задминала кака си отдавна. Провокативна, скандална, понякога силно мразена в социалните мрежи, всеки пост на Кайли се гледа от над 3 милиона души. И се лайква, и се коментира, и се споделя. Тя е реализация на израза „лоша реклама няма”. Млада майка, още по-млада мултимилионерка, Кайли изигра козовете си брилянтно, а сега жъне успехите си или по-точно, харчи парите си.

На фона на другите две дами, Киара е направо бедна откъм последователи. Но пък е една от инфлуенсърките с най-качествено съдържание. Всичко започва със споделянето на модно съдържание под формата на блог. Еволюира в моден бранд – чантите на Киара са едни от най-желаните must have сред дамите в Европа. Майка, съпруга, а от миналия месец и ЖЕНА с главни букви (след речта ѝ на Сан Ремо 2023). Киара е от най-следваните европейски инфлуенсъри, специален гост на почти всяка седмица на модата, предпочитано лице от редица модни и бюти брандове, умерен феминист и абсолютна модна икона.

Количка