Discovering Fashion

Джамбатиста Вали: „Роклята трябва да се носи като мечта“

Какво е една рокля без жената, която да я носи? Джамбатиста Вали добре знае отговора на този въпрос: „празна къща без цветя“. Именно заради цветята, заради умението му да си играе с море от ефирен тюл и с всички цветове на дъгата в този летен брой решихме да разкажем историята на Giambattista Valli.

За римския дизайнер, познат като „най-френския сред италианските дизайнери в Париж“, верните му поклоннички и клиентки са тези, които одухоторяват творенията му:

 „Аз върша половината работа; другата половина зависи изцяло от тяхната интерпретация“.

Impress

“За мен е без значение възрастта на жената. Тя може да е Жана Моро или Ванеса Паради, Кейт Мос или Анита Паленберг. Важното е да има алюр.”

Джамбатиста Вали вярва, че стилът е умствена позиция, надхвърляща възрастта и физическите граници, рееща се някъде между миналото и настоящето. Всяко негово творение се стреми да отпразнува индивидуалността и уникалността на тази, която го носи, като й дава увереността да прегърне истинската си същност. В Giambattista Valli обличането на една жена не е просто задача, а изкуство, или по-скоро празник на женствеността във всичките й форми. Жената “Вали” е свободна номадка, с неспокоен и силен дух, истинска, остроумна, чувствена и поемаща рискове. 

И това е така, може би заради умението на Вали да улавя същността на два емблематични града, безпроблемно съчетавайки великолепния еклектичен и спокоен чар на “вечния град” с контрастиращия свободен дух и интроспективната природа на “града на светлината” Париж. Тази двойственост формира уникалното ДНК на Giambattista Valli Paris, характеризиращо се с напрежение и наелектризиращи контрасти. 

Това ДНК обединява по приказен начин спонтанното и изисканото, необикновеното и земното, не се стреми към натрапена модерност, а по-скоро към баланс между култура от миналото и изпълнена с нюанси визия за бъдещето. 

Този генетичен код се отразява в множеството вдъхновения, чрез уникален характерен дизайн и тъкани, като щампи на цветя, панделки, тюл, макраме и бродерии. Безвременен и неостаряващ са повече от просто думи за Джамбатиста Вали: те са водещата философия на къщата.

От малък Вали показва изключителен талант и страст към модата, като  преплита много нишки от възпитанието си в своята дейност. Детството му в семейната къща зад Пиаца Навона е привилегировано – частно училище, езикови курсове в Англия, ваканции в Позитано, ски състезания през зимата и запознанство с известни хора. 

Джамбатиста не се е срещал лично с Клаудия Кардинале, но след като я е видял в бална рокля във филма „Леопардът“ на Висконти, впечатлителното осемгодишно момче си е обещало, че някой ден ще има какво да предложи на актрисата. Родителите му първоначално се мръщят на преждевременния му интерес към модата. 

По това време в Италия модата се смята за абсурдна, а не за истинска професия. Единственият му съюзник е семейната шивачка Катерина, която го учи как да шие и му дава парчета плат, за да облече куклата си Барби. Това ранно увлечение полага основата за бъдещето му в света на висшата мода. 

Designer

Той завършва обучението си в гимназиален лицей и получава степен по изкуство. През 1987 г. започва курс по илюстрация в колежа по изкуство и дизайн в Лондон „Сентръл Сейнт Мартинс“. През 1988 г. той навлиза във висшата мода като асистент на Роберто Капучи, дизайнерът, известен със своите богати цветове и изваяни рокли, който се превръща в магнит за римското висше общество през 60-те години и се радва на ренесанс през 80-те години. 

Вали признава, че именно от Роберто Капучи научава философията да не бъда модерен; След това ментор му е Карл Лагерфелд, под чието крило Джамбатиста създава младежката линия Fendissime. Следва работа в Krizia в Милано. През 1997 г. той се премества в Париж в ателието за висша мода на Емануел Унгаро, където, като първи асистент, младият дизайнер научава изкуството на модата. 

“Там, в ателието на Унгаро, открих езика на Париж в струящите драперии на дрехите и в съчетанието на цветовете. Няма друга жена като парижанката с бледо като порцелан лице и червени устни, с цигара в ръка.”

Унгаро е толкова впечатлен от леката, свежа работа на Вали, че го прави креативен директор на ready-to-wear линията, а магазините обожават това, което прави. 

Така той започва да мечтае да изгради своя собствена къща, която да се превърне в мост, който носи цялата тази култура и страст от всички хора, които работят наоколо, от миналото поколение до бъдещото поколение. 

След като се установява за постоянно в Париж, той решава да сбъдне мечтата си и стартира своята марка през 2005 г. Започва с проектиране на колекции конфекция, преди естествено да се премести във висшата мода няколко години по-късно. 

Когато напуснах Ungaro, получих обаждане от известна къща с име, започващо с V, но аз отказах. Защото V трябва да означава Вали“, спомня си Джамбатиста. Амбицията играе в ръцете му: на дебютното шоу в Париж на марката Giambattista Valli през 2005 г. Даян Крюгер седи на първия ред, а самата Дита фон Тийз дефилира по подиума. 

Clothes

През 2011 г. представя първата си колекция Haute Couture и се присъединява към Chambre syndicale de la haute couture като официален и постоянен член. 

Съюзът между традиция и иновация, заедно с чистата артистичност на Вали, превръщат Haute Couture ателието му в Париж в царство на безкрайни възможности и безгранична креативност, които привличат светски и креативни личности като Анджелина Джоли, Приянка Чопра, Марина Руй Барбоса, Бианка Брандолини, Джована Баталия Енгелберт, кралицата на Йордания Рания, наследницата на гръцките кораби Евгения Ниархос, както и още много други актирси и известни светски дами. 

Маргерита Мисони и Джесика Бийл се омъжиха в негови рокли, а Амал Клуни избра флорална рокля на Giambattista Valli за излизането й след първата брачна нощ. Те от своя страна се превръщат в най-добрите посланици на марката и на нейната радостна дързост в обличането „GO BIG OR GO HOME“. 

А лятото е сезонът, в който със сигурност няма да си останем вкъщи…

Така че, GO BIG, момичета!

Количка