Посред нощ. Градски светлини. Красиви жени. Бързи коли.

Жени "Вселени"

Софийските улици имат особено очарование, когато са окъпани в блясък и когато по жълтите павета тракат високи дамски токчета. Или се чува ревът на мощен автомобилен двигател. Или и
двете. В една гореща лятна вечер срещам 4 жени, които са отделни Вселени. Всяка има своя гравитационна орбита, която привлича. Пристигат с 4 автомобила Maserati от Auto Italia – бързи, мощни, великолепни като самите тях. 

Първо са облечени в рокли като за червен килим. Етикетът е на Princess Fashion Studio. Едно кръгче из София и вече се появяват в черно. Костюми, секси рокли, кожа, блясък от Zero Concept Store. Минувачите вадят телефоните и започват да снимат. Налага се да разгоним групичка любопитни туристи. Всяко минаващо такси надува клаксона. А Саня, Елена, Рая и Нори позират, без да им мигне окото. Всеки кадър на Костадин Кръстев-Коко е шедьовър. Косите се веят на лекия нощен вятър. Очите светят под светлините на прожекторите. Роклите летят скоростно около тях.

Woman

Тази нощ имаше от всичко – много смях, малко крясъци, рожден ден дори. Лентата, в която виждаме и четирите – „Никога не е просто секс“, е поводът да се срещнем, но се оказва, че те са нещо много повече от актриси, много повече от „просто“ Мадлен, Мая, Ира и Вики. Много повече от всяка роля, изиграна някога.

Cover Story: Жени "Вселени"

Саня

Очи като небеса. Бляскава кожа. Нежност, феерия, красота. Изключителен перфекционист, който иска само най-доброто. Всички актриси са там заради нея. Изглежда като модерна градска
принцеса. Носи се из града с Maserati…………………………

Коя е Саня и коя е Мадлен? Ако двете се срещнат в истинския живот, какво ще си кажат?

Мадлен е измислен от мен персонаж, доста близък до характера ми в един период от живота ми. Много неща вече сме си казали. Хубавото на актьорската природа е, че успяваме да изживеем и се поучим от ролите, в които се превъплъщаваме, без да се идентифицираме с тях в реалния живот.

Режисьор, продуцент, сценарист, актриса - в коя роля се чувстваш най-добре? И защо?

Категорично – режисьор, това е ролята, в която съм най-уверена, спокойна и себе си. Докато ролята на актриса ми е добре позната, овладяна вече, но не са много ролите, които ми харесват и
ме провокират да ги изградя. Продуцирането беше предизвикателство за мен и все пак приятно; а писането на сценарии е малко самотна дейност, но има и своето очарование в това, да се потопиш в една паралелна реалност.

В екипа на филма „Никога не е просто секс“ главните роли пред камерите и зад тях са отредени на жени – лесно ли се съчетават „женските ви енергии“? По-лесно ли се работи в екип, съставен
главно от жени? Емоциите или разумът надделява? В работата, а и в отношенията, освен интимните, не деля хората на пол. 

Има професионалисти и от двата пола или колкото са вече на брой, незнам, но наистина не мисля, че пола има значение тук. Лесно се работи с отговорни, талантливи и отдадени на процеса хора. А относно разума и емоциите, е много важно да има стабилна връзка между тях и да работят в симбиоза, отново
независимо от пола.

Story

Фотосесии, червени килими, пътешествия, кинокамери - какво прави Саня, когато никой "не гледа"?

По-спокойна съм, релаксирана, презареждам батериите си с някаква индивидуална практика – йога, рисувам, пиша или чета. Опитвам се все по-малко да се съобразявам с очакванията на другите или поне да избирам хората, с които общувам да не ме заставят да го правя, за да мога да бъда автентична, не само когато съм сама.

Какво е за теб луксът?

Да се наслаждавам на живота без ограничения, но с разум и сърце.

Мъжете ли управляват жените или е обратното? И кой управлява света?

И двата варианта са възможни, все още, но и доста отживяват. Смятам, че света много бързо се променя вече по отношение на йерархията. Аз вярвам в безкористната любов и в това, че хората ставаме все по-осъзнати. Всеки един от нас е част от света и съответно допринася в една или друга посока. Взаимосвързани сме. Това, което ни обединява е съзнанието, но разбира се, имаме свободната воля да грешим колкото поискаме, така се учим.

Съществува ли перфектният мъж? Ако отговорът е да - какъв е той?

Не мисля, че съществува нещо перфектно изобщо. Ние сме живи същества, които се учим всеки ден на нещо ново и се стремим към съвършенство, но малцина успяват. Така, че вероятно е някой Гуру, но той със сигурност не би бил ничий мъж. Събираме се и понякога се разделяме с другите, не защото са или не са перфектни, а за да научим нещо ново и да израстнем.

“Никога не е просто секс”, а какво е?

Идеята ми е да не гледаме толкова леконравно на този на пръв поглед чисто първичен акт. Защото не сме животни, а много по-сложно устроени същества, които се свързваме с другия на едно доста дълбоко, несъзнателно ниво и ако няма любов, не води до нищо добро, а ако има безкористна любов и от двете страни е нещо вълшебно!

Fashion

Елена

Жена като картина. Всяка поза е перфектна. Всяка част от тялото ѝ е на правилното място. Професионалист до мозъка на костите си. Цяла вечер се смее с всеки от екипа на някоя шега. Пристига с Грекале (модел).

Коя е Елена и коя е Мая? Ако двете се срещнат в истинския живот, какво ще си кажат?

Майка, дъщеря, приятел, актриса… Обожавам работата си! Без нея бих била един тъжен и самотен човек. За мен театърът е храм, сцената – изповедалня, професията- посвещение. Киното е моята стихия и еуфория. Децата ми – озарение и вселена, всичко!
Героинята ми Мая във филма притежава всички тези качества, защото носи от моите емоции, чувствителност, желания, женственост, крехкост, майчински инстинкт и любов към мъжа, в когото се е влюбила и с когото е създала семейство.

Същевременно на моменти, докато снимахме, я усещах далеч от мен заради реакциите ѝ в определени ситуации, заради отношението на съпруга ѝ към нея, заради рутината в семейството, която неизбежно се появява при двойките.

Усещах, че трябва да догонвам Мая, да се опитам да я разбера защо постъпва по определен начин, опитах се да вляза в нейните обувки, все пак носим един и същ номер… (смее се Елена).

 Мая е различна от мен и в средствата, с които се опитва да подреди парчетата, на които се разпада на пръв поглед перфектният ѝ живот.

Cover Story: Жени "Вселени"

Диалог: Мая и Елена

Елена:

Любовта е да си с отворено сърце и да не искаш да затвориш друго!

Мая:

Котка и мишка – на това си играем като деца, защо не можем и да обичаме като тях? Нямаме бъдеще.

Елена:

Имаме настояще. Любов без бъдеще? Кой може да предрече бъдещето на една любов? Понякога, когато човек си тръгва, остава за по-дълго.

Business

Мая:

Ще нарежа диня.

Елена:

Ще пусна музика, танцува ми се…

Мая:

И на мен…

Винаги подкрепяш благородни каузи, лице си на благотворителни кампании, вярваш - на какво би научила всички хора по света, ако можеше?

Вярвам, че господар на доброто трябва да е сърцето! Подкрепям и работя с различни фондации, организации, кампании, свързани с деца със специални образователни потребности, защото аз като човек и майка имам нужда да правя това, виждам смисъла и промяната, когато си успял дори малко да помогнеш. Като посланик на добра воля на Уницеф в България през последните години виждам колко дълъг път е необходим да извървим като общество, за да бъдем подкрепящи,
разбиращи, толерантни, съпричастни и с широко отворени очи за децата и хората в изолация, проблемна среда или жертви на насилие!

Сега, когато светът е във война, все повече хора,
включително и деца, умират по пътищата, процентът на жертвите на домашно насилие расте, човечността ни е поставена на изпитание и само от нас зависи дали учим уроците си или ще
бъдем принудени да ги повтаряме! 

Всичко, което трябва да научим, е да бъдем добри хора, да подаваме ръка, да благодарим, да вярваме, че именно в любовта е смисълът на всичко! Липсата на любов изважда най-тъмните ни страни! Добротата, любовта, съпричастието са изконни, но ги забравяме и потъваме в реката на егоизма! Една мъдрост гласи: “И това ще мине.” – и е вярна. Нищо не започва от нас и не свършва с нас, това трябва да помним!

Всяка жена има по няколко роли в живота си - в коя се чувстваш "най-удобно"? Какво не би направила никога в името на една роля?

В живота не си позволявам да играя, просто общувам по различен начин с различните хора. Което е по-скоро игра на метаморфози. Животът, е сцена, като е казал Шекспир, но в него нямаш
предварително написан сценарий, нямаш партньори, които ще ти подадат точните реплики без неочаквани и непредвидени ситуации. 

Universe

Има много повече импровизация, спонтанност, любопитство, драматизъм, дори нелепост. Любимата ми роля е да играя с децата, да се смея с тях, моите вече са големи, но пак ми е хубаво да се смеем заедно. Това е най-ценното! Любимата ми роля понякога е да оставам сама, да се изгубвам в мои си неща и мисли, да не бързам, да стоя на брега на морето, когато слънцето залезе и е вълшебно, да се катеря в планината и да чувам тишината…

По принцип нищо не бих направила за някоя роля и работата ми дотук го доказва. Работя от доста години и никога не ми се налагало да влизам в морален конфликт и в битка с ценностите си за някоя роля. Дори ми се струва глупаво и унизително. Не бих приела роля, за да оправдая нечии очаквания или да доказвам нещо.

Събуждаш се. Отваряш гардероба и "няма какво да облечеш". Какво ще облечеш?

С една мъжка риза, хвърлена на стола вечерта! Тя е била свидетел на страстта и е достатъчна за започване на деня! Даже има рима (усмихва се Елена).

Женската енергия магия ли е? Ти как я използваш?

О, ние сме жрици на любовта, нимфи, самодиви, амазонки, прелъстителки, богини, майки, музи, императрици, ябълката на раздора, видение, Афродита, Клеопатра, Венера, Джокондата, Мадоната… Цялата тази енергия тече в кръвта ни, само не трябва да го забравяме и е важно някой да го отключва! Всяка богиня има нужда от своя Бог!

Как я използвам?

Нежно и деликатно, е, и аз я насочвам понякога в грешна посока, но за женската магия няма точни координати, тя си е собствена вселена. И много често не се подчинява на правила, изненадващо стават бури, поразяват гръмотевици, вали сняг посред лято, чупят се чинии, събират се дрехи, затръшват се врати, бършат се сълзи, после аз съм просто едно момиче, което стои пред едно момче и го моли да го обича, той се чувства виновен и после гасим лампата…

Woman

Издай ни една своя тайна винаги да изглеждаш добре - в живота, на екрана, на сцената?

Преди време обещах на сина ми, че никога няма да остарея и се опитвам да изпълнявам това обещание. Битката с времето е изгубена предварително, но е важно да го ухажваме и приласкаваме на наша страна. Леко, без агресия, без да прекаляваме. Разбира се, че се грижа да поддържам външния си вид. Превенцията и качествената козметика са изключително важни. Нашият инструмент за въздействие върху зрителите е цялото ни тяло, но най-вече лицето и гласът и ако ние сме внимателни и грижовни, ще можем дълго да разчитаме на тях.

 А няма значение каква е опаковката, защото съдържание ѝ е същото! Работата върху личностното развитие е най-важна, но тайната е, че сме толкова красиви, колкото мъжът срещу нас ни вижда! Използвам козметиката на Biologique Recherche от доста години и се доверявам на техните процедури, защото ефекта им се разгръща във времето и кожата все повече се регенерира,подхранва и връща блясъка си блясъка си! Тази година пуснаха сензационен продукт PROGESKIN serum, който веднага се свързва с кожата в дълбочина и резултатите са чудесни!

Съществува ли перфектният мъж? Ако отговорът е да - какъв е той?

Перфектният мъж…този, който всяка жена си измисля!
Когато те измислих се уплаших! Творение от поетичен дим, създание от слабостта ми страшна, дошло мен — силния да победи!
Когато те измислих, цял изтръпнах: не сън — жена родена от жена, решила с обич свята и престъпна да ме превърне цял в развалина!

Когато те измислих се побърках: като вандал със крясък зъл и див, ти влезе в мен, обра ме като църква. Но твойта кражба аз благослових. Да, свята да си, обич огнекрила! Грабежът ти бе страшен, но свещен мъжът е в най-голямата си сила когато е от слабост победен.
Дамян Дамянов

Никога не е просто секс. А какво е?

Когато участва сърцето, никога не е просто…а е всичко останало, което те завихря, обърква, приютява, кара те да побираш целия свят в две ръце, да харесваш кратките възклицания, шепота в тъмното, вадичката, стичаща се по извития гръбнак… кара те да останеш, защото тогава си ти! Истинска…

Beauty

Рая

Великолепни крака, лице, родено за снимки. Лудост и малко дяволитост – това е чарът ѝ. Знае какво иска и знае как да го получи. Забавлява се безкрайно всяка секунда от вечерта. Ревът на нейният спортен Maserati автомобил (модел) оглася нощта най-силно.

Коя е Рая и коя е Ира? Ако двете се срещнат в истинския живот, какво ще си кажат?

Рая Пеева е актриса, добър човек. Обича живота, обича изкуството, обича да се забавлява и това е приликата ѝ с Ира освен външността ѝ. Ако двете се срещнат в истинския живот, според мен много ще се забавляват, много ще се кефят на вечер с приятели например.

На сцената в театъра или пред кинокамерата - къде се чувстваш по-добре и защо?

На двете места се чувствам много добре. На сцената се чувствам добре, защото е на живо и няма как да го спреш, а и не само заради това, а защото процесът на репетиции преди самата премиера е много по-сериозен като анализиране.

А пък и животът на представлението зависи от това колко се гледа – може да са 10, понякога 20, понякога 30 години, но може да е и 1 година. От друга страна, филмът винаги може да се гледа, но и на двете места ми е страшно любопитно, откривам нови неща за себе си.

Има ли роля, която не би изиграла?

Не бих изиграла роля, която не е оправдана от режисьора или драматургията. Нещо, което е пошло, и така ще урони моята репутация.

Успиваш се за най-важната среща в живота ти и имаш само 10 минути, какво ще си облечеш?

Хм, това е интересен въпрос. Ами, каквото ми видят очите. Сега, като се замисля, ако е топло – ще си сложа едни къси панталонки и една бяла тениска, едно oversize сако и високи токчета, защото имам много красиви крака и всички са ми го казвали (смее се Рая).

Your life

Ако можеш да се пребориш с един предразсъдък на съвременното общество, кой ще избереш?

Бих избрала този, че красивите хора са само красиви, нищо повече, защото много често съм попадала в ситуации, в които, ако не ме познават, хората може да си кажат просто: “Тази е само една красавица, която има един sugar daddy и животът ѝ е песен.”

Има ли любов без секс и има ли секс без любов?

Има секс без любов, но любов без секс няма!

Съществува ли перфектен мъж и ако да - кой е той?

Не, не съществува перфектен мъж. Само в мечтите ни, за съжаление, но ако се появи такъв, ще ни омръзне много бързо, защото ние жените дори и да казваме, че предпочитаме спокойствието и искаме мъжът да ни боготвори, винаги обичаме и малко да ни опъне нервите.

Никога не е просто секс, а какво е?

Винаги остават спомени с този човек, когато се видите, така че никога не е просто секс, винаги остава по нещо.

Cover Story: Жени "Вселени"

Нори

Рожденичката. Нашата Жулиета, която пристига по средата на нощта от Пловдив, след като е играла Шекспир. Преоблича се със скоростта на светлината и не е нужно да повтаряме кадър. Всички стават от първия път. Понася се из нощна София с Леванте (модел).

Коя е Нори и коя е Вики? Ако двете се срещнат в истинския живот, какво ще си кажат?

Различни сме. Вики е доверчива, може би дори наивна. Тя се хвърля смело в отношения с човек, който е много далеч от нейния свят, оставяйки всичко познато. Това на мен ми е чуждо, обмислям подобни големи крачки много подробно. 

Аз често съм водена от емоциите си, но съм наясно с това качество, което определям по-скоро като недостатък, и затова се старая да бъда по-рационална. Мисля, че просто имаме изцяло различни житейски цели и амбиции. Нямаме допирни точки, а ако хипотетично се срещнем, няма да имаме много общи теми на разговор.

Взимаш ли си по нещо от всяка роля, която играеш?

Не. Взимам си по нещо от всеки процес, но не бих казала, че взимам нещо от ролите си. Има роли, в които се припознавам повече от други. Има процеси, които ми дават повече или по-малко уроци. 

Ще се повторя, че колкото по-сложни са ролята и текстът, върху които работя, толкова повече въпроси се задават и отговорите на тези въпроси един актьор търси в себе си, бърка си в душата и рови там, където повечето хора предпочитат да не пипат. Изкуството е друг живот, някъде отвъд себе си човек съществува в него и несъзнателно  расте благодарение на него.

Секунди преди завесата на сцената да се вдигне или червената светлина на камерата да светне - какво минава през мислите ти?

“Дано да си кажа всичкия текст!”

В едно интервю казваш, че никога не си напълно доволна от себе си - как се справяш с критиката?

Старая се да не слушам критиката през егото си. Изкуството е субективно и винаги ще има някой, който няма да го харесва или просто няма да има нужда от твоето изкуство. 

Аз уважавам това, то не ме потиска. Но не разбирам хората, които се чувстват осъществени само когато отхвърлят другите. Не уважавам тяхното мнение, то не е истинно и не го приемам като критика. Търся мнението на хора, на които се възхищавам професионално или житейски. Дори и негативно, то за мен е нужно, защото е градивно.

Ако можеше, какво би казала на Нори на 40 и какво би казала на Нори на 10 години?

На Нори на 10 бих ѝ казала да бъде по-нежна, по-внимателна с хората, които я обичат и които имат нужда от нея. На Нори на 40 бих ѝ казала същото, но искрено се надявам, че тя няма да има нужда от това напомняне.

Fashion

Вярваш ли в кармата? А в предишни животи? Какъв е бил твоят според теб?

Не знам в какво вярвам съвсем. За кармата и за миналите животи говоря като за неща, в които вярвам, но не знам дали напълно е така. По-често се съмнявам, по-рядко вярвам. Иска ми се да има карма, иска ми се да има минали животи, но най-вече ми се иска да има и следващи. Просто не мога да повярвам, че ще получа този шанс.

Съществува ли перфектният мъж? Ако отговорът е да - какъв е той?

Сигурно, но аз нямам и не искам перфектни хора в моя живот. Аз си обичам смахнатите, особени същества, с които ме среща съдбата.

Никога не е просто секс. А какво е?

Въпреки живота, всичко е любов.

Кредити: Фотограф: Костадин Кръстев - Коко
Стайлинг: Стоян Апостолов - Стоянски
Грим: Гергана Пащрапанска
Коса: Милен Иванов
Dress: Plus Zero Concept Store
Dress: Princess Fasion Studio

Количка