Автор: Александра Томова, Снимки: @coperni / Getty Images

Coperni: Лудостта на модния гений

Ако си мислите, че най-впечатляващото модно творение на Coperni е „течната“ рокля на Бела Хадид от колекция SS 2023, то много сте се объркали...

За своята колекция пролет-лято 2023 Coperni „напръскаха“ рокля върху голото тяло на Бела Хадид насред Salle des Textiles в Musée des Arts et Métiers в Париж. Най-ярката звезда в колекцията бе високотехнологичната рокля, направена от Fabrican, създаден от д-р Манел Торес. 

Това е материал под формата на течност, който се втвърдява в съприкосновение с въздуха и се превръща в текстилни влакна… Едва ли някога ще спре да се говори за тази рокля или за двойката малко луди, но много смели момчета от Coperni!

Coperni

Себастиан Майер и Арно Вайан – парижкото дуо, което стои зад модната лудост на бранда, кръстен на астронома и математик Николай Коперник. Точно така, модната къща Coperni е вдъхновена от полския учен, който първи предлага хелиоцентричната система – Земята вече не е център на Вселената, а Слънцето. Това се случва през далечния 16. век, но днес – 5 века по-късно – Себастиан и Арно продължават делото на ренесансовия учен, като не спират да изненадват света.

Себастиан е „мускулът“ – той завършва моден дизайн и стои зад моделите. Арно е „мозъкът“ – в негови ръце са бизнес стратегиите и мениджмънтът на компанията. Двамата се запознават в Mod’Art International Paris, където и двамата учат. И като един истински Голям взрив, започват да творят. Coperni спира на пауза през 2015, докато дуото работи за френския бранд Courrèges, но през 2019 се завръща на модния подиум с нови сили.

Лудостта и геният често вървят ръка за ръка. И докато линиите и колекциите на Coperni са минималистични, монохромни, но много шик и закачливи, то тук-там се случва двамата парижани да взривят, ако не Вселената, то поне интернет.

Себастиан Майер се вдъхновява от архитектурата, технологиите и иновациите. Споделял е, че изпитва огромно уважение към Стив Джобс и неговите идеи. Именно така се ражда и иконичната за бранда Swipe Bag, презентирана с колекция есен-зима 2019. Чантата с нестандартна форма и съвсем малък капацитет на вместимост е вдъхновена от iPhone и swipe бутона на смартфоните. Tя ще остане завинаги в историята на модата… Защото за есен-зима 2022 Coperni я правят от стъкло…

Джиджи Хадид се появява на ревюто с този необикновен аксесоар – абсолютно непрактична, но пък истинско бижу, при това от чисто стъкло. Направена е в колаборация с Heven, нюйоркска компания за стъклени изделия и продукти за дома, създадена от Бриана Бокс и Питър Дюпон. 

Чантата е създадена от едно парче стъкло, което е нагрято до постигане на желаната форма и с ножици за стъкло е отрязан отворът, където не може да се побере много, но все пак прави този аксесоар истинска чанта. Doja Cat и Кайли Дженър са част от знаменитостите, които я носят.

Designer

Ако ви е любопитно, цената ѝ е $2,700.

Нещата обаче не спират дотук. През 2024 за колекция есен-зима 24/25 Себастиан и Арно вдигат летвата на своята емблематична чанта още повече и я правят от…ВЪЗДУХ. 99% въздух и 1% стъкло, тежи 33 грама. Лесно разбираема аритметика, но как е възможно?

Изобретателят – проф. Йоанис Михалудис – е визуален артист и експериментатор. Той борави умело с едно много интересно вещество – силициев аерогел – най-лекото твърдо вещество на Земята. Това е наноматериал, разработен от NASA и използван за улавяне на звезден прах. Издържа на температура до 1200 градуса по Целзий и може да понесе 400 пъти своето тегло. 

Звучи като научнофантастична приказка, нали?

The Air Swipe Bag изглежда като облак, заключен в стъклен буркан – като магия в чаша за вода…

Coperni продължава с работата си по създаването и на по-стандартни модели. Дрехите им са носими, елегантни, семпли. Все още инспирирани от технологиите, архитектурата, науката. В последната им колекция виждаме симетриите на златни духови инструменти.

Количка