Отвореното сърце е най-сигурният начин да усетиш истинската стойност на живота.

Българския успех зад граница: Емили Джонсън

Влизам в хотел “Амур” в Ница. Чакам с нетърпение на бара да се появи тя. Определено ме пронизва с поглед като стрела на истински Амур. Оказва се, че не само аз я следя трепетно. Още с първото поклащане на къдриците ѝ всички се обръщат към нея. Тя влиза, хората я обичат. Магнетична е и пространството се изпълва с фън, джаз, соул и много смях. Защото тя е Емили Джонсън. 

Въпреки че изглежда на не повече от 25, кариерата ѝ е точно толкова дълга. В България животът на Емили преминава през естествените етапи на търсенето на творческата душа. Детски школи, късна, но много успешна среща с балета, много модни ревюта, рекламни кампании, завършва класа на Стефан Данаилов, следват постановки в Сатиричния, докато не идва поканата за лазурната Ница, която отваря пред нея вратите за световната сцена. 

Music

Днес Емили Джонсън е точният пример за това как изглеждат порасналите деца, които са граждани на света, независимо от политическата обстановка. Работният ѝ календар е зает до 2025-та, но жаждата за музика я води смело напред и помага да е винаги в кондиция.

Aко не се занимаваше с музика, на кой от другите ти многобройни таланти би се посветила?

Изкуството е част от мен от раждането ми – преди да бъда певица, бях професионална танцьорка и актриса, мисля, че актьорското изкуство остава голяма страст за мен и го показвам на сцената. 

В Ница ти откриваш своя духовен баща и уникален музикант - Fat Cat, който те напътства не само в музиката, но и в живота. Не е ли опасно за успеха на кариерата ти през 2024 да създаваш музика за душата, а не просто комерсиални парчета?

Кариерата ми се описва с две думи – докосвам сърца. Ако успея да докосна дори едно сърце на всеки концерт, животът ми има смисъл. Рискът идва, когато не доставяш никаква емоция на публиката. Може би от това ме е страх повече, отколкото от стиловете, в които бих се впуснала.

Вече 15 години ти и твоята банда закривате най-голямото събитие в Княжество Монако - Гран При на Формула 1. Как успявате да достигнете до сърцата на интернационалната публика, която идва, за да вдига адреналина си заедно с пилотите?

Всяка година е супер предизвикателство дали ще успеем да задържим публиката. Аз съм себе си и не търся нищо друго освен това да споделя позитивен момент, качествена музика на живо и емоции. Ти усети, че засега успяваме и се надявам да продължим така и занапред.  Бих казала, че интернационалната публика е по-скоро винаги предимство, защото музиката е най-добрият посланик, тази, която обединява всички.

Семейството ти е голямо и изключително талантливо. Очакваше ли да гледаш брат си Емануел Июджи в български филм и то на прожекция съвсем близо до теб в Кан? Как оценяваш актьорските му заложби?

Singer

Не, определено не очаквах това, но явно е истина, когато хората казват “внимавай какво си пожелаваш”. Искаше ми се да успея да се прибера до България и да гледам премиерата, но концертният ми график не ми позволи и не успях. 

Излючително щастлива и благодарна съм, че филмът “Никога не е просто секс” беше прожектиран в Кан и успях да го гледам. Приятно изненадана съм от актьорските  заложби на брат ми. Гордея се, че той успя да изиграе себе си, което е първата стъпка към добрата актьорска игра. Сигурна съм, че освен да продължава все така успешно да развива себе си като топ шеф готвач, ще получи и други възможности в киното в бъдеще. 

Последният ти албум носи заглавието "Open Your Heart" . Не е ли опасно да отворим сърцата си във времената, в които живеем, или само това остава сигурният начин да изживеем най-пълноценно всяка секунда?

Много добре казано, Ели! Да, мисля, че си права. Според мен в свят, в който мнозинството се движи гордо с логото “fake it to make it”, хората често забравят, че отвореното сърце всъщност е най-сигурният начин да усетиш истинската стойност на живота. Песента, която написах – “Open Your heart” – мога да определя като песента на живота си до момента.

Първата песен за албума беше вдъхновена от китариста Джон Маклафлин, който заедно със съпругата си Ина ме подкрепи. Благодарение на тях реализирах албума. Затова написах и песента “The Light”. Джон и Ина озариха живота ми и ме вдъхновиха. 

“Open your heart” определено е вдъхновена и от Майкъл Джексън, защото песента говори за това да спрем войните, да не се убиваме, да не мразим и че само любовта е спасението на човечеството. Искам да продължа неговото послание за “better world”.

Една от другите ми любими песни от албума е “I’m blessed”. Тя e просто благодарност към Вселената за шанса, за живота, който съм получила, защото трудността и болката са ме направили човекът, който съм днес, и без този опит никога не бих могла да споделя тези емоции.

Пяла си къде ли не в Европа и Америка. Има ли място, за което мечтаеш? Какво да очакваме от серията ви концерти в Америка тази година?

blessed

Да, концертите ми са още един огромен шанс да видя света чрез музиката! Определено ми е мечта да пея в Африка. Америка е прекрасна заради вълнението и супер реакцията на американците, които винаги успяват да те накарат да се чувстваш супер наистина специален. 

Какво би казала днес на някоя малка Емили, която сега пее с дезодорант в ръка пред огледалото в някой краен софийски квартал?

Светът изглежда огромен, но истината е, че е толкова малък….Една мечта се реализира, когато идва от сърцето, когато останем истински към себе си, когато обичаме себе си първо, за да можем да дадем любов на другите след това. 

Никога, идвайки от Люлин, не ми е минавало през ума, че ще запиша албум в звукозаписното студио с продуцента на най-любимата ми певица Уитни Хюстън, но това се случи, защото не спирах да вярвам, че всичко е възможно!  Всичко е възможно – само трябва да не спираш да вярваш!!! 

Количка