БЪЛГАРСКИЯТ УСПЕХ ЗАД ГРАНИЦА

СВЕТОСЛАВ КОЛЧАГОВ: НЯМАМ ТЪРПЕНИЕ ОТНОВО ДА ВИДЯ КУЛТОВАТА РОКЛЯ ОТ „СЕКСЪТ И ГРАДЪТ“ НА МАЛКИЯ ЕКРАН

Интервю: Елица Стойчева
Снимки: Личен архив / Getty Images

През 90-те известната концептуална дизайнерка Мариела Гемишева открива Светослав Колчагов за модата. Тя бързо усеща, че той е перфектен в конструирането и има нюх. Двамата творят дълги години заедно до момента, в който Светослав през 2003 година заминава за Лондон. Там Колчагов работи една година при Александър Маккуин, преди да срещне неповторимата и непрежалима Вивиан Уестууд, с която създават шедьоври заедно цели 10 години.

Днес Светослав отново работи в колаборация, но този път заедно с Емилио Барба, с когото заедно градят и развиват KOLCHAGOV BARBA. Бранд, който се превърна в предпочитан избор на големите звезди от шоубизнеса. Лесен ли е модният път на мечтите? – ни разказва лично Светослав Колчагов.

Как един българин, който не е учил мода, не само ѝ посвещава живота си, но и нарежда дизайните си до едни от най-големите модни къщи в света? Кога модата се превърна за Вас в начин на изразяване и философия за живота? 

Не бих казал, че фактът, че не съм учил мода някога е бил проблем. Талантът си е талант, той е вроден в теб. Училището просто може да ти помогне да го развиеш. А и все пак аз израснах в семейство, отдадено на модата. Това за мен беше моето образование. Така че от много ранна възраст се запознах с модата и осъзнах, че това е моето бъдеще.

Осъществихме контакта за това интервю чрез инстаграм. По този начин се свързвате и с Лесли Патерсън (сценарист на „На Западния фронт нищо ново“), за да и направите тоалет за церемонията Оскар, а после тя носи Ваш тоалет и на наградите БАФТА. До колко социалните мрежи и дигиталната реалност помагат на модния бизнес? И
доколко вредят?

Живеем във време, в което социалните мрежи се превърнаха в голяма част от живота ни. Помагат наю нас дизайнерите и не само на нас, да покажем нашето изкуство на милиони хора из целия свят. Без социални мрежи надали бихме стигнали до Оскарите или Евровизия.

С кого се работеше по-лесно: Александър Маккуин или Вивиан Уестууд?

Никога не съм изпитвал  рудности да работя с големи имена. Но със сигурност беше по-лесно с Вивиан. Не знам как да го обясня, просто си допаднахме от самото начало. Мислехме по сходен начин, което много ми помагаше в работата с нея.

Кога да очакваме нови предложения от Вашата марка KOLCHAGOV BARBA ?

Само преди броени дни показахме последната ни колекция “DAME“ на седмицата на модата в Денвър (САЩ). Имахме голям успех.

През юни киноманите тръпнат в очакване, защото на малкия екран ще се появи втори сезон на „И просто ей така..“ с любимата ни Сара Джесика Паркър. Имаме сигурни доказателства, че част от сериала ще бъде и шедьовърът, който създадохте заедно с непрежалимата Вивиан Уестууд. Ако преди 15 години някой Ви беше казал, че няма да има по-известна и най-важното – по-желана и мечтана булчинска рокля от Вашата, щяхте ли да му повярвате?

Това наистина се оказа най-известната рокля, по която съм работил. Никога, докато работих по нея, не съм си представял, че ще се превърне в култова рокля, каквато е днес. И още повече, че 15 години по-късно, когато се предполага, че тя ще бъде забравена от хората, пак ще се появи на малкия екран. Нямам търпение да видя какво са замислили този път.

Коя е следващата популярна личност, на която ще можем да се насладим във Ваш дизайн?

Последната популярна личност, която облякохме в Kolchagov Barba, беше Hannah Waddingham, известна певица, актриса и ко-водещ на Евровизия. Тя избра наш тоалет именно за финала на Евровизия.

Какъв съвет ще дадете на всички български таланти, които сега поемат по приключенския път на модата?

Както винаги съм казвал, модата е доста труден бизнес. Конкуренцията е жестока и изисква непрекъснато от теб още и още. Нашата работа не е стандартна от 9 до 17. Често изисква да се работи и по цели нощи и уикенди. Така че младите таланти трябва да са подготвени за много жертви, особено в личен план. Но когато обичаш работата си, не бих казал, че това е проблем.

HBO Max обяви, че премиерата на втория сезон на And Just Like That ще бъде в четвъртък, 22 юни, с цели два епизода. Следващите девет епизода ще се излъчват премиерно всяка седмица в четвъртък. В коя ли серия ще видим любимата ни сватбена рокля на Кари, сътворена от Светослав Колчагов и Вивиан Уестууд?

Количка