5 знакови автомобила на 007

Едва ли има човек на планетата, който не е чувал за Бонд… Джеймс Бонд. Този човек трябва да е абсолютно изолиран от масовата култура на 20 и 21 век. Супергероят на Ян Флеминг е толкова прочут, че е повод за вицове, мемета (толкова модерни днес), секссимвол на цяла една епоха (че даже две) и какво ли още не! Супергероят със съмнителни морални ценности може и да спасява света всяка година, но определено не го прави пеша. В портфолиото на агента с разрешително да убива са някои от най-забележителните автомобили в историята на превозните средства на 4 колела. И ако Бонд обича Austin Martin, то понякога се задоволява и с други марки возила. Ето и кои са най-емблематичните, едни от най-забележителните модели.

Sunbeam Alpine Convertible

Първите два филма за Джеймс Бонд са заснети стриктно по романите на Ян Флемиг – „Доктор Но” и „От Русия с любов“. На лентите в ролята на агент 007 е безсмъртната легенда на Шотландия Шон Конъри. Актьорът с незабравим глас, осанка и поглед кара Sunbeam Alpine Convertible.

Ford Mustang Mach 1

В „Диамантите са завинаги“ отново в главната роля е Шон Конъри, но возилото е друго и също толкова емблематично – американският Ford Mustang MACH 1. Британски агент, с шотландски корени, зад волана на американски автомобил? И ако това не е предпоставка за касов екшън филм, не знаем кое е…

Lotus Esprit

В лентата „Шпионинът, който ме обичаше“ Джеймс Бонд се сдобива с автомобил директно от главния инженер на Ми6, а колата е Lotus Esprit. Във филма колата е снабдена с какви ли не джаджи и дори се превръща в подводница.

Класическото и дори клиширано возило на агент 007 е Austin Martin. Често го виждаме зад волана на едно от тези произведения на автомобилното изкуство. Във филма „Не умирай днес“ от 2002, агентът е заложил на Vanquish V12. Aston Martin DBS е един от автомобилите в „Казино Роял“.

Aston Martin V8 Volante, Aston Martin Vanquish V12, Aston Martin DBS

Land Rover Defender

В „Координати: Скайфол“ Джеймс Бонд използва в ултра опасните си преследвания няколко автомобила, но един от тях, който се отличава и няма как да остане незабелязан (най-вече с размерите си), е Land Rover Defender.

Количка