Торти Нико - една сладка история. Как започна всичко?

Всичко започна през 2001 г. като семеен бизнес – с доста ограничени ресурси, но с много вяра и упоритост. С моя брат израснахме успоредно с бизнеса, което безспорно ни възпита да бъдем безкомпромисни към качеството, както са безкомпромисни и нашите родители. Вълнувахме се и научавахме от рано много тънкости, да работим здраво и да си помагаме. Според мен това ни дава предимство пред конкуренцията, особено сега, когато е предизвикателство да запазиш качеството на изполваните продукти, въпреки покачването на цените. С постоянство, усърдна работа и вкусен асортимент, от малка семейна сладкарница, пораснахме с общо седем обекта в България. Може да заявим с гордост, че от 2020 г. разполагаме и с най-модерната база за сладкарско производство в България, която снабдява всички наши обекти. През последните шест години успешно развихме и кетъринг услугата, която ни дава възможността да бъдем част от значими събития, както и да се докажем като добър партньор. След като години неуспешно се борихме с намирането на качествени партньори, които да споделят нашата философия и възгледи, решихме да разширим дейността и асортимента си. Това доведе до изграждането на нов бранд, който под името Хлебарници НИКО, да покрива нуждите ни и да запълни някои празнини на местния пазар. Отворихме първата Хлебарницъ в края на 2021 г. в Асеновград, където предлагаме занаятчийски закуски, разнообразни видове хляб, сандвичи на пещ и други печива. За малкото време може да кажем с гордост, че имаме доста клиенти от Пловдив, които идваха специално за хляба с квас или топлите ни сандвичи на пещ. Казвам имахме, защото вече не се налага да идват специално до Асеновград. Внезапният и силен интерес беше ясен знак, че ще се наложи новият ни обект в Пловдив да бъде от хибриден тип и да съберем Сладкарница Нико и Хлебарницъ Нико под един покрив. Това определено се оказа не само добро решение, но ни донесе и още щастливи клиенти.

Кое е вашето best seller сладко изкушение, което никой не може да устои?

Ако попитате и нашите клиенти, ще ви кажат същото, което и аз – профитеролът! Той е не само best seller, но и десертът-символ на Сладкарници Нико. Бързо заслужи челното място, защото стана любим на много хора още в началото. И до момента се появяват забавни случаи, в които разбираме, че наши редовни клиенти идват специално заради профитерола, препоръчват го горещо на приятели или пък не изневеряват на любимия си десерт, и си поръчват винаги него. Държим на традициите в производството ни и не можем да си представим Сладкарници Нико без нашия профитерол. Еклерите за него правим изцяло сами,изпичаме ги до съвършенство, пълним ги с домашен еклеров крем, а накрая ги заливаме обилно с белгийски ганаш. Добавяме и парченца свежи ягоди отгоре, което много допада на клиентите ни. Все пак кой може да устои на това изкушение?   А  в Хлебарници Нико абсолютен best seller са сандвичите на пещ, защото са изцяло персонализирани и се приготвят на момента. Разполагаме с разнообразие от хлебчета, масла, меса (основно изпечени на пещта, като ги накъсваме или нарязваме в питката), сирена, зеленчуци, сосове и други добавки, което позволява всеки път клиентът да експериментира според личните си предпочитания и така винаги да изненадва себе си.

Често сте част от най-хубавите моменти от живота на вашите клиенти. Какво е усещането да добавяте сладост към всеки повод?

Да, често се замислям над това как всяка торта е част от нечий важен момент в живота. Тортите все пак за щастливи поводи и неслучайно слоганът ни е „Създаваме вкусни спомени“. От самото начало това е мисията ни – започнахме с правенето на домашни торти и пo-късно развихме в още направления. Много пъти сме си говорили как присъстваме във видеото на разрязването на тортата, в детския албум на децата или семейната снимка на юбилея на някой наш клиент. Работата ни е много отговорна и тежка, но усещането определено е сладко. Като започнем още от приемането на поръчка за торта, по което познаваме, че клиентът се е доверил именно на нас. Усеща се и в производствената база, когато видя старанието на сладкарите, как украсяват някоя торта за рожден ден или кръщене. Особено забавно е да изпълняваме ексцентрични и причудливи желания за украса на торти, като тези за момински партита или много лични поводи. И това приемаме с широка усмивка. Доверието, което ни гсе гласува е това, което ни радва. Знакови са и отзивите, които получаваме. При нас всеки клиент получава добро обслужване, което после бива възнаградено от положителна обратна връзка. Виждаме го и когато в социалните мрежи споделят с нас специалните си моменти, докато празнуват или на място в сладкарниците ни. Пишат ни и лични съобщения, в които споделят снимки и добри думи. Това ни мотивира още повече и ни показва, че сме си на правилното място.

Какво предстои на Торти Нико?

Последните години всичко е изключително динамично, което определено ни доказа, че с много работа и упоритост успяхме да сбъднем на пръв поглед непосилни за сроковете си начинания. Една от целите, над които работим, е отварянето на още сладкарници в София, както и в други големи градове. Ще продължаваме да се стремим към това да смв все по-добри и да усъвършенстваме уменията си, да създаваме още вкусни спомени и да гледаме към бъдещето.

Количка